tisdag 1 april 2014

Orkaner,tyfoner och cykloner powerpoint och några enkla laborationer

Vi börjar med att kolla på en presentation. Stinas powerpoint 


Vad händer när vi blåser på ovansidan av ett papper? Jo vi skapar ett lägre tryck på ovansidan och då lyfter pappersbiten på samma vis som en flygplansvinges funktion.

När vi blåser luft i tunneln så skapar vi ett undertryck i tunneln och tunneln trycks ihop av det högre lufttrycket utanför.

Kan vi utifrån dagens laborationer förklara varför hustak flyger av och att hus kollapsar om fönster blåses in?







Mål:

  • Veta hur solen skapar väderlek på jorden
  • Kunna tyda en väderkarta
  • Veta hur högtryck och lågtryck bildas
  • Kunna förklara några väderfenomen


Vi bearbetar texten på sidorna 53-56. Finns att lyssna på här, Klicka på länken ( Kapitel 3 Värme )

Besvara frågorna på sidan 56 samt Vad tycker du? uppgift 2 på sidan 61 ( I stora delar av ....... )


  1. Varför rör sig luften? Luften rör sig för att den vill jämna ut skillnader i tryck och temperatur. Solen värmer t.ex upp land snabbare än hav och då kommer luften ovanför land att stiga och luften från havet fyller upp "tomrummet". Det kallas för sjöbris, klicka på länken
  2. Ge exempel på några omständigheter som påverkar vädret. Det beror på var vi bor. Vi bor nära Vättern och vatten värms upp långsamt. Det innebär att Vättern kyler lite grann på sommaren. På vintern blir det tvärtom Vättern kyls av långsammare än land och kommer därför värma oss på vintern.
  3. Hur bildas lågtryck och högtryck? Lågtryck bildas när varm luft rör sig uppåt. Kall luft sjunker och bildar då högtryck
  4. I vilken enhet mäter man vindhastighet? meter per sekund.

3 kommentarer:

  1. 1. Luften rör sig för att om det är högtryck någonstans (alltså kalluft) söker den luften sig till ett lågtryck (varmluft) för att jämna ut tryckskillnader.

    2. Det som påverkar vädret kan vara hur; varmt det är, luftfuktigheten, lågtryck och högtryck, markens tillstånd eller platsens klimat.

    3. Ett lågtryck bildas när marken eller vatten värmer upp luften så att den stiger. Ett högtryck kan bildas på 2 sätt. Antingen är det så att marken inte har värmt upp luften så mycket att den stiger. Eller så kan det vara så att luften från lågtrycket kyls av när det kommer tillräckligt högt upp i atmosfären och bildar då ett högtryck.

    4. Man mäter vindhastighet i m/s som betyder sekundmeter. Alltså hur många meter luften flyttar sig per sekund.

    Av: Stina Karlsson 8c

    SvaraRadera
  2. 2. För att jämna ut skillnaderna i världen tycker jag att dem fattiga länderna som är drabbade av olika slaks problem ska få hjälp av de länderna som lever i överflöd. T.ex. länder som är drabbade av torka borde få hjälp med vatten och mat. Länder som ofta drabbas av orkaner borde få stöd i form av pengar för att kunna bygga skyddsrum och stabila hus. Men också att man hjälper varandra med olika resurser och naturtillgångar som kan vara mer nödvändiga någonstans där dem inte finns än vad dem är där dem finns.

    Vi behöver också tänka på miljöförändringarna som vi i västvärlden ofta står för.
    Av: Stina Karlsson 8c

    SvaraRadera