måndag 1 juni 2015

Värmeledningsförmåga

  • Fråga från NRCF:s frågelåda
    varför bränner man sig inte i en bastu med 100 grader, men om man skulle hoppa i 100 gradigt vatten. då skulle man få mycket svåra brännskador. varför?
  • Termometer inlindad med en våt varm trasa. Vad kommer att hända med temperaturen ? Rita en graf som du tror kommer att beskriva temperaturen bäst. Motivera.
  • Fråga från NRCF:s frågelåda 
Vad vore bäst att ta med sig en kall natt, en 10-kilograms järnklump eller en varmvatten flaska på 10-kilogram om båda föremålen har samma temperatur från början?
/Jeanette s
Svar:
Du vill alltså maximera värmekapaciteten hos det enkla "värmeelementet". Den specifika värmekapaciteten för ett antal ämnen finns iHeat_capacity#Table_of_specific_heat_capacities .
Vatten har alltså den specifika värmekapaciteten 4181 J/(kg*K) och järn 450 J/(kg*K). Vatten är alltså kilo för kilo 10 gånger mer effektivt än järn.
Om i stället volymen hade varit avgörande skulle skillnaden vara betydligt mindre på grund av järnets höga densitet. Tar man hänsyn till att järn kan värmas till betydligt högre temperatur blir järn mer effektivt som värmekälla.
Vatten har, som synes i tabellen, bland den största specifika värmekapaciteten av alla ämnen.
/Peter E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar