lördag 14 maj 2016

Exempel på elevarbete " Brev till statsministern "

Hej stadsministern!
Ett vindkraftverk fungerar på följande sätt: När solen lyser in genom atmosfären bildas det värme. Denna värme värmer upp marken som i sin tur värmer upp luften. Detta kallas växthuseffekten. Varm luft är lättare än kall luft. Alltså stiger den. När den varma luften stiger upp från jorden bildas ett tomrum. Detta tomrum måste enligt naturens lagar fyllas. Det är den kalla luften som rör på sig för att fylla tomrummet som är vind.


Ett vindkraftverk kan vara upp till 100 meter högt. Högst upp finns det stora rotorblad. Dessa är lite snurrade vilket är en förutsättning för att vinden ska kunna snurra dem.  I vindkraftverket finns en generator. När vinden snurrar på vindkraftverket gör generatorn om luftens rörelseenergi till elektrisk energi. Detta sker genom att vinden sätter fart på en magnet som i sin tur bildar ett magnetfält som sätter fart på elektronerna Dessa elektroner blir sedan till ström. Men för att den ska kunna transporteras i en hög- spänningsledning måste elen transformeras upp till högre spänning. Därför använder man en transformator som gör just detta. Dessa energiomvandlingar sker i ett vindkraftverk.   Sedan transporteras elen i hög- spänningsledning till dit den ska. Men ström med så hög spänning kan inte användas i hushållen. Därför skickar man ledningarna till en transformatorstation.  Där använder man transformatorn på omvänt sätt där den får ner strömmen till lägre spänning igen. Sedan skickas strömmen ut till hushållen eller till något annat ställe där den behövs.


Fördelar med vindkraft: Vind är en energikälla som aldrig tar slut. Det behövs inga utsläpp och därför påverkar vindkraft inte klimatet på samma sätt som till exempel kärnkraft. Det finns inte stora risker som med kärnkraft som kan leda till naturkatastrofer. Det blir billigt i längden eftersom det inte kostar att hålla igång dem.
Nackdelar: Vi är ständigt i behov av el men vinden blåser inte hela tiden och vindkraft kan inte lagras. Därför behövs en annan balansenergi som producerar el när det är vindstilla. Dessa stora vindkraftverk kan störa både djur och natur. Dessutom behöver man även stora hög- spänningsledningar som kan göra desamma. När strömmen transporteras i ledningar blir en del till värme energi som går förlorad på vägen. Det kan även bli dyrt att reparera dem eftersom vindkraftverken utsätts för enorma krafter.

Jag tycker definitivt att det är värt att satsa på vindkraft. Vi har bara en jord som vi håller på att förstöra och vindkraft är ett enkelt sätt att minimera utsläppen. Den är miljövänlig eftersom den inte behöver något drivmedel och därför släpper den inte ut koldioxid och andra växt husgaser. Därmed påverkar den inte växt- huseffekten. Andra kraftverk behöver elda olja, kol eller behöver uran som skadar naturen när den grävs upp.   Vind är en stor kraft som vi måste utnyttja eftersom den är naturlig och helt gratis. På lång sikt tjänar också landet på det eftersom de till stor del sköter sig själva och inte behöver någon bemanning. Det man måste ha klart för sig är att vi ständigt behöver energi men vinden inte alltid blåser. Därför måste man ha minst en annan som balanserar. Sol eller vattenkraft är bra exempel eftersom dessa också utnyttjar naturens krafter och inte släpper ut växthusgaser. Därmed påverkar dessa inte vårt klimat och bidrar till en hållbar utveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar